Nieuws » Bas Koeten Racing omarmt Porsche voor ambitieuze 2024-campagne

Nieuws | juni

Bas Koeten Racing omarmt Porsche voor ambitieuze 2024-campagne

In de afgelopen jaren lag voor Bas Koeten Racing de focus op het opleiden van jong talent en hen klaarstomen voor de hogere klassen in de autosport. Middels veel wederzijdse toewijding en een beproefd stappenplan werden jonge rijders in Nederlandse kampioenschappen als Ford Fiesta Sprint Cup en BMW M2 CS Racing Cup Benelux intensief begeleid om persoonlijke en sportieve groei te realiseren. Een aanpak die succesvol is: zo’n tien rijders vonden na hun seizoen(en) bij Bas Koeten Racing hun weg naar Porsche Carrera Cup, Porsche Supercup of GT4’s en GT3’s in sprint- en langeafstandsraces.

 

In 2024 ligt de focus op de ontwikkeling van de renstal als geheel en zijn de ambities scherp geformuleerd: er bestond behoefte aan meer endurance races en sterkere sprintcompetities. Vernieuwing van de vloot én verandering van competities zijn daarom dit jaar de uitgangspunten. Het antwoord hierop vindt Bas Koeten Racing overwegend in de vorm van volbloed raceauto’s van Porsche Motorsport. In drie series heeft het team vooralsnog ingetekend met een groeiende vloot aan Porsches: 24h Series voor lange-afstandsraces en Porsche Sprint Challenge Benelux en Porsche Carrera Cup Benelux voor zuiver sprintwerk.

 

Gretige coureurs én crew!
Jelle Koeten: “We kijken met grote trots terug op de resultaten die we afgelopen jaren in de Nederlandse Kampioenschappen hebben gehaald. Met name de laatste drie jaren waren zeer sterk met meerdere kampioenstitels in Ford Fiesta Sprint Cup, BMW M2 CS Racing Cup Benelux en Supercar Challenge. Maar net zoals onze rijders ambitieus zijn, is de crew dat eveneens. In de herfst van 2023 hebben we deze omschakeling met ons team ingezet en zodoende was de start van seizoen 2024 indrukwekkend: vier internationale endurance races waar we twee Porsche 992 GT3 Cup auto’s inzetten. In januari 6h Abu Dhabi en 24h Dubai, gevolgd door 12h Mugello en 12h Spa-Francorchamps in maart en april.”

 

Terug bij Porsche succesformule
“Dit vormde voor ons de opmaat naar de Porsche Sprint Challenge Benelux die vorige week haar seizoensopener op Circuit Zandvoort beleefde. We zetten hierin dit seizoen een hagelnieuwe Porsche Cayman GT4 RS in, naast een eveneens nieuwe Porsche 992 GT3 Cup die samen met het team van Triple&Crown gerund wordt. In de Porsche Carrera Cup Benelux treden we dit seizoen aan met meerdere gastoptredens, met het oog op volwaardige deelname in 2025. De eerste PCCB race vindt komend weekend (7-9 juni) tijdens het prestigieuze DTM evenement op Circuit Zandvoort plaats. Na onze succesvolle Porsche campagne in 2019 en 2020 met Loek Hartog en Kay van Berlo is het fantastisch om weer terug te zijn in de succesformule van de Porsche Carrera Cup Benelux.”

 

Uitdagende internationale one-offs naast vertrouwde clubraces
Daarbij kan op korte termijn nóg een aankondiging van een tweetal uitdagende internationale race-evenementen verwacht worden, vooralsnog one-offs. Als je de competitie en de locaties in ogenschouw neemt, passen deze perfect bij onze verscherpte ambities. Daarover dus binnenkort meer!”

 

Jelle vervolgt: “Uiteraard blijven we naast al deze nieuwe stappen ook trouw aan rijders die al lange tijd deel uitmaken van het team. Dit is terug te zien in de deelname aan de vertrouwde clubraces van de DNRT Endurance Cup, de klasse waarmee het voor het Westwoudse Bas Koeten Racing in 2003 allemaal begon.”

 

Motorsport Techlabs naast ambitieus raceprogramma
Naast de genoemde raceprogramma’s is er ruimte voor nóg meer vernieuwing: middels het onlangs gelanceerde programma ‘Motorsport Techlabs’ initieert Bas Koeten Racing projecten en samenwerkingsverbanden waarin technische innovatie binnen de sport én ontwikkeling van jong talent de hoofdrol spelen. Bas Koeten: “We hebben Motorsport Techlabs geïntroduceerd om naast onze reguliere werkzaamheden op het circuit structureel en planmatig tijd te kunnen steken in ontwikkeling, innovatie, begeleiding en educatie.”

 

“Samen met opleidingsinstituten en partners gaan we bijvoorbeeld op zoek naar toekomstbestendige vormen van autosport. Denk bijvoorbeeld aan diepgaand praktische onderzoek naar elektrische aandrijving en aandrijving door gebruikmaking van waterstof. Ook het opleiden van de nieuwe generatie technici die via de dynamische wereld van autosport de basis leggen voor hun toekomstige carrière is hierbij speerpunt. Veel gebeurt nu nog achter de schermen, dus ook daarover binnenkort meer! Want het woord ‘stilzitten’ staat nu eenmaal niet in ons woordenboek. De kennis, de relaties en de behoeften in deze richting groeien dagelijks!”