Nieuws » NLS3 en GT4 European Series met ST Racing BMW M4 GT4

Nieuws | juni

NLS3 en GT4 European Series met ST Racing BMW M4 GT4

Dat seizoen 2024 een seizoen is met de nodige veranderingen in de kampioenschappen en vlootvernieuwing bij het team van Bas Koeten Racing, werd reeds opgetekend in de aankondiging van de Porsche campagnes van dit jaar. Een interessante toevoeging hierop is de deelname aan een tweetal uitdagende wedstrijden in de aankomende anderhalve week: NLS3 op de Nordschleife (D) en aansluitend GT4 European Series op Spa-Francorchamps (B). De races worden verreden met een fonkelnieuwe BMW M4 GT4. Deze auto wordt in beide races bemand door het duo Samantha Tan en Jon Miller.

Jelle Koeten: “De samenwerking met het team van Samantha Tan Racing (ST Racing) dateert al uit 2021. Voor ST Racing zijn we sindsdien hun Europese uitvalsbasis en partner. In 2021 was dat voor het vorige model BMW M4 GT4, gevolgd door een tweetal BMW M4 GT3s in 2022 waarmee ST Racing de ‘launch customer’ van BMW Motorsport was. De GT3s werden halverwege 2022 overgevlogen naar hun thuisbasis in Amerika voor hun lokale programma’s waarmee ze zeer succesvol zijn. Dit jaar runnen wij bij meerdere evenementen deze nieuwe BMW M4 GT4. Zij vliegen twee coureurs en een engineer in, wij regelen de rest: preparatie, updates, logistiek, banden, onderdelen, inschrijvingen en track support. Afgelopen weekend waren Samantha en Jon al in Le Mans. Samantha als brand ambassador van BMW Motorsport en Jon om deel te nemen aan een 4-uurs FunCup wedstrijd.”

Bas Koeten: “Op zaterdag 22 juni wordt NLS3 verreden, een 4-uurs race op de ruim 24 kilometer lange variant van ‘de groene hel’. Ter voorbereiding rijden we op vrijdag al een testsessie van drie uur op deze layout. We hebben ingeschreven in de SP8-T klasse en rijden op Michelin banden. Het concept van NLS is wel uniek: ruim 120 deelnemers, variërend van Dacia Logan en Opel Manta tot fabrieksondersteunde teams met GT3s. Starten doen we in drie startgroepen van elk ongeveer 40 auto’s. Een pitbox deel je met wel 5 of 6 auto’s. Laagdrempelig, maar hoogwaardig, daarom bevalt ons dit goed. Direct vanaf de Nordschleife gaan we door naar Spa-Francorchamps. In het programma van de 100e editie van de 24-uurs race aldaar rijden wij in een veld van ruim 50 auto’s in GT4 European Series. Op zondag en maandag hebben we tijd voor service en setup van de auto, maar er moeten ook veel systemen omgebouwd worden, zoals datalogger, GPS en communicatie omdat elke organisator andere systemen verplicht stelt. Daarbij switchen we naar Pirelli banden voor GT4 European Series. Dinsdag hebben we ruim 4 uur trainingstijd, gevolgd door de beroemde parade naar Spa op de woensdag, gecombineerd met de rijdersbriefing in het theater. De officiële sessies zijn dan donderdag, vrijdag en zaterdag. De tweede 1-uurs race finisht zaterdagmiddag, vlak voor de start van de 24-uurs race met de GT3s. Dat blijft een unieke race, de Champions League van de autosport. In 2022 reden we daar trouwens met ST Racing en hun BMW M4 GT3.”

“De laatste keer dat we actief waren op de Nordschleife, was in mei 2018 toen we met een CUPRA TCR deelnamen aan 24h Nürburgring. Als underdog wonnen we toen die race in de TCR-divisie, een uniek moment in de historie van ons team. Sowieso zien we weinig Nederlandse teams die deelnemen aan wedstrijden op de Nordschleife, we hopen hier meer mee te kunnen gaan doen. Met onze ervaring in lange-afstandsraces ligt dit spelletje ons goed,” aldus Bas Koeten.